Socialdemokratiet: Ingen bederum på uddannelser
- 21. februar 2017
- Kasper Friis
- Posted in Politik & økonomi
“Religion er en privat sag, som det er meget vigtigt, at folk kan dyrke, præcis som de vil. Men religiøs forkyndelse hører ikke til på uddannelser, og det ser vi desværre nogle gange i dag. Det er vi politikere nødt til at være opmærksomme på – også selvom det altid er en balancegange.”
Sådan skriver Mattias Tesfaye, erhvervsuddannelsesordfører fra Socialdemokratiet, i en pressemeddelelse og tilføjer:
“Der er en årsag til, at adskillige skoler allerede har lukket bederum og forhindret, at de er blevet etableret. Det ses f.eks. på Købehavns vestegn, hvor jeg selv er valgt. Her har de fleste skoler en meget aktiv politik imod bederum og forkyndelse. De stopper faktisk eleverne, hvis de samles i bøn. Det gør skolerne fordi, at de ønsker at fastholde skolen som et sekulært sted og beskytte eleverne mod religiøs kontrol.”
Hos Dansk Folkeparti er der enighed i, at bederum skal forbydes på uddannelser. DF har stillet et forslag i Folketinget om netop af forbyde disse bederum.
Flere kæmper imod forbud
Den unge, liberale samfundsdebattør, Rasmus Brygger, mener, at hele forslaget er symbolpolitik. Han skriver på Facebook:
“Det er jo ikke eksistensen af religion, der radikaliserer. Eksklusionen af muslimer radikaliserer. Heksejagten på islam radikaliserer. Billig symbolpolitik rettet mod udlændinge radikaliserer. Social kontrol består så længe, vi i offentligheden sætter islam lig undertrykkelse.”
Hos Dansk Folkeparti er der enighed i, at bederum skal forbydes på uddannelser. DF har stillet et forslag i Folketinget om netop af forbyde disse bederum.
Zenia Stampe fra Radikale Venstre er heller ikke enig i forslaget om at forbyde bederum på uddannelser. Hun skriver på Facebook:
“Hvis det er social kontrol at have bederum på ungdomsuddannelser og universiteter. Hvad er konfirmationsforberedelsen i folkeskolen så? Nej, nu må forfølgelsen af religiøse minoriteter forklædt som bekæmpelse af social kontrol altså til at stoppe. Da jeg var barn, hørte vi i skolen med forundring og forargelse om lande, hvor minoriteter blev forbudt at tale deres eget sprog offentligt og i skolen. Men er vi nu selv ved at udvikle os til et samfund, hvor minoriteter kun må udfolde deres religion og kultur inden for hjemmets fire vægge? Hvor er frisindet? Hvor er det åbne samfund? Hvor er pragmatismen? Man kan ikke bekæmpe social kontrol med statskontrol.”
About author
Indehaver og chefredaktør på Ungeavisen.dk. Skriver om stort og småt i dansk politik samt samfundet som helhed. Telefon: 26 71 00 78 Mail: kasperfriis@ungeavisen.dk.linux134.unoeuro-server.com