Rekordmange unge fuldfører ungdomsuddannelse
- 5. april 2017
- Kasper Friis
- Posted in Politik & økonomiUnge
70% af alle 25-årige havde i 2016 gennemført en ungdomsuddannelse. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
En af de få ting, som Folketingets partier kan blive enige om, er vigtigheden af uddannelse til de unge. Heldigvis ser det positivt ud på den front. I 2016 var andelen af unge 25-årige med en ungdomsuddannelse på sit højeste niveau i ti år.
Flest tog deres ungdomsuddannelse på det almene gymnasium og på andenpladsen kommer erhvervsuddannelser.
“Det er et problem,” fortæller Mattias Tesfaye, erhvervsuddannelsesordfører for Socialdemokratiet.
“Vi mangler allerede faglærte nu. Samtidig er der alt for mange unge der aldrig bruger deres studentereksamen til noget,” tilføjer han.
Hos Borgerlige Studerende er man ikke bekymret over tendensen blandt unge til at vælge STX frem for erhvervsuddannelser.
“Jeg ser egentlig ikke noget problem i, at folk tager STX, hvis de har kvalifikationerne til at gennemføre uddannelsen og bruge den til noget efterfølgende,” fortæller Ida Egede, formand for Borgerlige Studerende, til Ungeavisen.
Hun udtrykker dog en svag bekymring og siger, at vi skal være opmærksomme på overakademisering:
“Selvfølgelig skal vi ikke overakademisere vores befolkning, og det er desværre den retning, vi bevæger os henimod.”
Forringet social mobilitet
Trods meget fokus på at øge den sociale mobilitet i uddannelsessystemet fra politisk hold, er der stadig stor sammenhæng mellem barnets uddannelsesniveau og forældrenes uddannelsesbaggrund. Børn af forældre med en ph.d. rangerer i toppen, hvoraf 95% 25-årige har en ungdomsuddannelse. Det er en forbedring på 5 pct. point sammenlignet med 2006.
Men anderledes ser det ud hos de mindre uddannede grupper. Her har det været en negativ udvikling fra 2006 til 2016. I 2006 havde 56% af børn med forældre, der ikke har andet uddannelse end grundskolen, gennemført en ungdomsuddannelse. Det tal er faldet ét pct. point i 2016, hvor det kun er 55%, der har en ungdomsuddannelse. Tallet betyder altså, at færre unge var i stand overhale deres forældre på uddannelsesniveau i de laveste klasser.
Antallet af unge 25-årige uden ungdomsuddannelse falder, og det var i 2016 på ca. 13%.
Endvidere skal det påpeges, at antallet af unge med ungdomsuddannelse kan være højere end de 70%. I opgørelsen fra Danmark Statistik er ca. 10% uoplyst, hvorfor det ikke skal afvises, at nogle i denne kategori også har en ungdomsuddannelse.
About author
Indehaver og chefredaktør på Ungeavisen.dk. Skriver om stort og småt i dansk politik samt samfundet som helhed. Telefon: 26 71 00 78 Mail: kasperfriis@ungeavisen.dk.linux134.unoeuro-server.com