Det skal du vide om virksomhedsoverdragelse
- 5. juni 2018
- Redaktionen
- Posted in Sponsoreret indhold
Står du og vil sælge eller købe en del af eller det hele af en virksomhed? Så er der nogle regler i forhold til virksomhedsoverdragelse, som du bør være vidne om, inden du foretager dig noget. Der findes faktisk en lov om det på området, som pudsigt nok hedder virksomhedsoverdragelsesloven. Den gør sig gældende ved, at en virksomhed eller dele af den overdrages til en anden virksomhed. Hermed skal virksomheden følge denne lov. Det bør dog nævnes, at hvis der sker et ejerskifte ved overtagelse af aktier eller anparter, træder loven ikke i kraft i den henseende.
Forskellige regler for køber og sælger
Der gælder forskellige regler for henholdsvis køber og sælger af den pågældende virksomhed. Og udover at følge loven om virksomhedsoverdragelse, skal parterne følge samarbejdsaftaleloven eller loven om information og høring. De sidstnævnte love skal virksomheder følge under alle omstændigheder. Altså også uden, der er tale om virksomhedsoverdragelse men generelt set.
Disse pligter har sælger:
- Ved virksomhedsoverdragelse har sælger en såkaldt informations- og forhandlingspligt. Med andre ord gælder det blandt andet, at nogle aktuelle oplysninger, skal berørte medarbejdere have adgang til.
- Hvis der er et samarbejdsudvalg eller et andet relevant fora informeres herom og have pligt til at ytre sig ved større omstruktureringer, som en virksomhedsoverdragelse er.
Følgende pligter gælder for køber:
- Denne skal gøre sig overvejelser om, om den vil indgå i kollektive overenskomster, som muligvis er gældende for sælger. Ellers skal køber vælge dette fra.
- Hvis der skal nye medarbejdere med i dette firma, skal de have en ny ansættelseskontrakt, hvor ændringerne indgår.
- Køber skal, ligeså vel som sælger, informere medarbejderne om overdragelsen.
Har du brug for professionel sparring i forhold til virksomhedsoverdragelse, kan du se mere hos advokatfirmaet tvc. En grundig proces af virksomhedsoverdragelse kan virke ret overskuelig, samtidig med at den nuværende, daglige drift skal fungere. Der kan man få en part med til at hjælpe en med det juridiske, som letter processen.
Hvilke konsekvenser har en virksomhedsoverdragelse?
En af det støre fokusområder, når det handler om en overdragelse af virksomhed, er de medarbejdere, som bliver påvirket af det. Hvis der for eksempel er medarbejdere, der var tidligere hos sælger og skal overgå til køber, bevarer alle rettigheder og pligter fra tidspunktet for overdragelse. Det er de aftaler, der er i forbindelse med ansættelse og overenskomster.
Som ny virksomhedsejer skal du vide, at du ikke kan opsige medarbejderne på grund af overdragelsen. Dette er en ulovlig handling.