Blog: Frit Skolevalg
- 18. februar 2017
- Ida Egede
- Posted in BlogPolitik & økonomiSamfundUngdomspolitikUnge
Ophæv skoledistrikter og lad pengene følge barnet.
Det er to simple tiltag, som vil øge forældres valgfrihed markant. I dag har man i forvejen så løs tilknytning til sit skoledistrikt, at det ikke giver mening at beholde systemet. Forældrene bør bestemme hvilken skole, deres barn skal gå på, og det giver ikke mening, at skolen er sat på forhånd. Dette gør, at forældre ikke nødvendigvis aktivt tilvælger en skole, hvilket mindsker konkurrencen mellem skolerne. Og det er ikke fordi, jeg er fortaler for en fuldstændig fri konkurrence på skoleområdet – slet ikke.
Men det giver god mening, at hvis skolerne skal ’tiltrække’ elever fremfor at blive ’tilskrevet’ elever, vil det øge skolernes indsats for selvsagt at tiltrække elever.
Det er også vigtigt, at pengene følger barnet, da dette også øger valgfriheden for forældrene. Dette er et sundt princip. Støtten bør være den samme – ligegyldigt hvilken skole man som forældre synes, er bedst for sit barn. Her tænker jeg især på ejerformen. Det bør ikke have nogen relevans, hvorvidt skolen er f.eks. offentlig, privat eller forældreejet.
Dette giver en sund konkurrence mellem skoler, der så kan slå sig op på forskellige ting. Det er jo ikke kun fagligheden, man som skole kan slå sig op på. Det kan være de kreative fag. Det kan være et specielt fokus i afgangsklasserne, hvor man kan vælge samfundsfaglige eller naturvidenskabelige ‘linjer’.
Der er ligeledes rig mulighed for, at alternative undervisningsformer kan trives i sådan et system, men det handler ultimativt om, hvad forældrene vægter.
Dét er et sundt princip!
About author
Ida Egede er formand for Borgerlige Studerende.