I Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) står der ingenting vedrørende udvisningen af kriminelle. Dog spiller EMRK en besluttende rolle når Danmark vil udvise kriminelle.
Dette vil justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), gerne ændre på.
– Jeg har som justitsminister vanskeligt ved at forklare almindelige danskere, hvorfor hensynet til kriminelle udlændinges privatliv eller familieliv skal betyde, at vi ikke kan udvise dybt kriminelle fra Danmark.
– Jeg kan simpelthen ikke forklare det for mig selv. Det strider imod min retfærdighedsfølelse, siger han under samrådet.
Sammen med udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), er justitsministeren kaldt ind i samråd, for at oplyse, hvordan regeringen vil indfri regeringsgrundlaget på området.
Konventionen er blevet beskyldt for at forhindre den danske regerings mulighed, for at udvise kriminelle, som serieforbryderen Gimi Levakovic.
Menneskerettighedsdomstolens fortolkning af konventionen, har udviklet sig så meget, at domstolen forhindrer den danske regering i at føre sin egen politik, siger justitsministeren.
– Hvis menneskerettighederne flytter sig langt væk fra helt almindelige menneskers retfærdighedsopfattelse, risikerer EMRK helt at miste sin folkelige opbakning. Så står vi altså med et rigtig stort problem.
– Vi har en klar interesse i at vende skuden, så meget som vi kan under Danmarks formandskab, siger han.
Til november i år, overtager Danmark formandskabet for Europarådet.
Allerede nu forsøger den danske regering at finde fælles grund for ændringer, med hjælp fra de andre nordiske lande og Tyskland.
Søren Pape Poulsen erkender, at det bliver svært at nå til enighed blandt alle 47 medlemslande. Men regeringen arbejder på “reelle og mærkbare” ændringer, siger han.
Politisk redaktør på Ungeavisen.dk.