Blog: Vi skal have styrkede ungdomsuddannelser!
- 4. maj 2017
- Juliane Jenvall
- Posted in BlogUngdomspolitikUnge
Når vi snakker om ungdomsuddannelserne i Danmark, så er der én stor hovedudfordring – snakken falder nemlig altid på de gymnasiale uddannelser og især det almene gymnasium. I dag vælger 74% af en ungdomsårgang en gymnasial uddannelse, en høj andel, der kun er blevet højere de sidste par år.
Fravalget af erhvervsuddannelser er derfor til at få øje på, og selvom man med reformen i 2014 fik gjort mange gode ting, er der stadig rum for forbedring. Ønsker man et opgør med den nuværende ”ensidighed” i de unges studievalg kræver det fokus på en række punkter:
- Man skal opprioritere og forbedre vejledningen fra folkeskole til ungdomsuddannelse. Det kræver, at man går væk fra en tanke om at vejledningen skal rettes mod de 20% svageste og samtidig, at man får forbedret vejlederuddannelsen, så kvaliteten de unge møder forbedres.
- Man skal fortsat fokusere på at skabe praktikpladser. Ved trepartsaftalen tilbage i August fik man et løfte på oprettelsen af 8.-10.000 praktikpladser årligt. Dette løfte skal der følges op på så det indfris, og det skal gøres nemmere for virksomhederne at tage imod lærlinge, ved at der skabes bedre rammevilkår, så væksten fremmes i højere grad end i dag.
- Man bør kraftigt overveje, hvordan midlerne til ungdomsuddannelserne prioriteres. De penge der i dag bruges på hjemmeboende SU for flere gymnasieelever, vil gøre meget mere gavn, hvis de i stedet blev brugt til en opprioritering af erhvervsuddannelserne, der således får midler til at blive tidssvarende med det udstyr de har, hvad der nogen steder ikke er tilfældet i dag.
Erhvervsuddannelserne er dog ikke den eneste ungdomsuddannelse, der har brug for en forbedring. Selvom der for kun kort tid siden blev lavet en gymnasiereform, så er der stadig elementer der mangler.
- Taxametertilskuddet til de gymnasiale uddannelser er der kun blevet rykket minimalt på. Derfor gives der også stadig en bonus for færdiggørelse, og når hver studenterhue giver flere penge i kassen, er det ikke underligt at barren for at dumpe bliver lavere og lavere – det er den første ting, der bør tages et opgør med.
- Valgfriheden på de gymnasiale uddannelser bør også tages i betragtning. Hvis vi ønsker dygtiggørelse af de unge mennesker, der har søgt ind på gymnasiet, så kræver det også en større grad af frihed. At være fastlåst i studieretninger og en lang liste med obligatorisk fag gør det sværere at fokusere og dygtiggøre sig. Der bør stadig være et minimum ift. en række fag, der giver mest mulig adgang til videre uddannelse, men at være forhindret i at hæve Kemi til A niveau, fordi man er bundet til et kunstnerisk fag er absurd. Derfor skal flere valgblokke frigives og valgfriheden skal gives tilbage til eleverne.
Der er i den grad rum for forbedring på de danske ungdomsuddannelser – men formår vi at udnytte potentialet ude på skolerne får vi ikke kun bedre uddannelser,men også en bedre generation, der er klar til at møde fremtidens udfordringer.
About author
Mit navn er Juliane Jenvall Jeg er 19 år gammel og uddannelsesordfører for Venstres Ungdom. Følg med på bloggen her, hvis du vil blive klogere på hvorfor et blåt danmark er et bedre danmark når det gælder alt fra uddannelse til integrationspolitik.