Blog: Skolebold – ikke skolevold
- 28. januar 2017
- Ida Egede
- Posted in BlogPolitik & økonomiSamfundUngdomspolitikUnge
Trusler, spark, knytnæveslag og endda bid skaber utrygge rammer for både elever og lærere, men det er desværre blevet mere og mere normalt på langt de fleste skoler i landet. Især efter indførelsen af skolereformen har der været en stor stigning af skolevold – værst står det dog til i Hovedstadsområdet. Skoleledernes formand, Claus Hjortdal, har opfordret de enkelte kommuner til at løse problemet, og i København har sagen høj prioritet hos Pia Allerslev, Børne- og Ungdomsborgmester.
Undervisningsministeren Merete Riisager er heldigvis også gået ind i sagen for at ruste landets lærere bedre på at håndtere voldlige situationer. Desværre er det ikke nok at kunne håndtere disse situtioner. For de bør slet ikke opstå!
Det er klart, at vores lærere skal være bedre rustet til at håndtere disse situationer, og forhåbentlig vil det også hjælpe på problemet, hvis vi straffede eleverne hårdere ved vold mod andre elever og mod de ansatte. Men volden skal i højere grad også forebygges.
Næstformanden i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Lars Sørensen, mener bl.a. at inklusion på skolerne er med til at skabe problemer. Og det er klart, at elever, som er belastede eller har brug for mere hjælp, bidrager negativt til et klassemiljø. Mange lærere er ikke rustede til at håndtere elever, som tidligere har gået på specialskoler, og samtidig får de pågældende elever ikke den hjælp, struktur og stimulans, de har brug for. Ved at fjerne eller som minimum mindske inklusionen i almindelige folkeskoleklasser kan vi forhåbentlig mindske antallet af voldsepisoder i folkeskolen.
Uagtet grunden til stigningen af vold er det ikke noget, som vi skal vende det døve øre til. Det påvirker vores børn og unge samt de ansatte i skolesystemet, og det kan kun gå for langsomt at finde en løsning på problemet.
About author
Ida Egede er formand for Borgerlige Studerende.